Met betrekking tot muziek zijn er verschillende scholingen mogelijk. Veel amateurmusici en kinderen volgen muziekles via een muziekschool. Kinderen krijgen vaak lessen waarin meerdere vormen van de muziekkunst behandeld worden en waar ze kennis maken met verschillende instrumenten. Op wat latere leeftijd gaat men vaak verder met lessen gericht op het bespelen van één bepaald instrument. Ook voor zang is er aandacht. Bij zanglessen ligt de aandacht op het vocale aspect van de muziek en leert men onder andere hoe men tonen vast kan houden en kan zingen zonder de stembanden te beschadigen.
Vaak maakt muziekles ook deel uit van het pakket op de basis- en middelbare scholen. Hier krijgen de studenten net als op de muziekschool verschillende aspecten van de muziek aangeleerd en is er ook een kennismaking met verschillende instrumenten. Op het MBO en HBO zijn de opleidingen in muzikale richting vaak gericht op de popmuziek, rockmuziek of sounddesign. Een bekende school op HBO niveau welke zich op o.a. muziek richt is Codarts in Rotterdam. Muziekopleidingen op universitair niveau zijn te volgen aan de faculteiten voor musicologie en etnomusicologie.
Om met zang of het bespelen van een ander instrument een beroepsmatige carrière op te bouwen zijn er speciale conservatoria. Hier ligt de focus voornamelijk op het verbeteren van iemands capaciteiten.