Hoe start je een band?

Ben je muzikaal en wil jij je muzikale kwaliteiten delen met iemand? Of wil je je muzikale horizon verbreden? Dit kan het beste als je een muziekbandje start. In een band maak je gezamenlijk muziek en meestal heeft ieder lid van de band een muzikale expertise. Door het samenbrengen van al jullie expertises, ontstaat er een succesvolle band. Maar hoe start je een band?

Bandleden zoeken

Een band zonder leden kan natuurlijk niet. Je moet op zoek naar muzikaal talent. Soms vind je die al in familie of vrienden, maar anders biedt het internet erg veel mogelijkheden. Van Marktplaats tot speciaal opgerichte websites voor muzikanten, er zijn altijd enthousiastelingen die wel met jou een band willen vormen. Belangrijk is natuurlijk wel, dat alle muzikanten hun eigen specialiteit hebben, zoals de gitarist, drummer, bassist en zanger(es).

De organisatie van de band

Naast bandleden, hebben jullie ook een oefenruimte nodig. Het liefste een ruimte waar je niet tot overlast bent. Soms kun je een ruimte huren, maar het is ook mogelijk om bij één van de bandleden een dergelijke ruimte in te richten. Een bedrijfsbus is erg handig om te hebben. Als de band optredens krijgt, dan moeten alle leden van de band, de muziekinstrumenten en apparatuur naar de locatie worden vervoerd. Vind dus een goede bedrijfsbus en breng de bus naar Worksystem voor het aanpassen van de bedrijfswageninrichting. Door Worksystem een dubbele laadvloer in te laten bouwen, krijg je veel meer ruimte voor alle instrumenten en apparatuur. Verder kan Worksystem ook de styling van de bedrijfsbus doen, zoals belettering met de bandnaam.

Vind jullie muziekgenre

Een belangrijke overeenkomst tussen alle bandleden, is dat jullie allen enthousiast zijn over een bepaalde muziekstijl/genre en jullie je hierop richten. Als jullie nieuw bij elkaar komen, dan is het verstandig om enkele jamsessies in te plannen. Zo komen jullie erachter wat jullie leuk vinden, om zo tot een bepaalde stijl te komen. Het muziekgenre dat jullie kiezen is bepalend voor de toekomst van de band. Eigenlijk bepaalt het muziekgenre alles aan de band, zoals de kledingstijl en de plekken waar jullie optreden. Als rockband zullen jullie eerder op een festival staan dan in een bruin café waar men liever smartlappen speelt.

Op zoek naar optredens

Het meest lastige is om goede optredens te krijgen. Uiteraard is een eigen website nodig, maar nog beter is mond op mond reclame. Leg de lat ook niet direct te hoog. Start met optredens op feesten en partijen, dan krijg je bekendheid. Festivals zijn dan een leuke opstap naar bijvoorbeeld (lokale) televisieoptredens. Het geven van een concert in een vol stadion is natuurlijk een droom, maar dan moet je wel echt goed doorbreken en dit is voor weinig bands weggelegd. Houd jullie verwachtingen realistisch.