Hoe een kledingstijl je muzieksmaak verraadt

In de popmuziek draait het niet alleen om de muziek, het gaat om het gehele plaatje van een artiest die door middel van bepaalde kleding, schoenen en zelfs auto’s een bepaald imago neerzet. Meer dan ooit wordt er gelet op welke merken een artiest draagt, welke samenwerkingen hij/zij aangaat in de muziek en ook de uitstraling van hun sociale netwerken zoals Instagram en Facebook zijn van essentieel belang. Hierdoor creëren zij hun eigen merk en worden daardoor een voorbeeld voor hun fans, die dan bijvoorbeeld een trui dames kopen van hun favoriete artiest.

Alternatieve kleding

Het eenvoudigste voorbeeld dat we kunnen geven is hoe fans van de alternatieve muziekstroming zich kleden. Fans van deze muziek voelen zich zo verbonden met hun idolen dat zij bandshirts of een trui dames dragen zodat iedereen kan zien waar zij graag naar luisteren. Alternatieve muziek wordt dan ook wel een van de meest expressieve muziekstijlen genoemd omdat emoties, gebeurtenissen en met name taboes ter uiting wordt gebracht door middel van teksten, make-up, kleding en leefstijl.

Welke kleding hoort bij welke muziekstijl?

Het is leuk om te raden naar welke muziek mensen luisteren. Vaak kun je dit dus al herkennen aan hun kledingstijl. Natuurlijk gaan we hier uit van stereotypes, uitzonderingen zijn er altijd!

Popmuziek wordt door vrijwel iedereen min of meer geluisterd, wat het dus lastig kan maken om toch een onderscheid te maken. Waar kun je hierbij op letten? De kleding is helemaal van deze tijd, vaak worden trends van grote artiesten (zoals Billie Eilish met grote shirts en trui dames) gevolgd en het zijn over het algemeen jongeren die hier naar luisteren.

Er zijn verschillende stromingen in jazz, maar ook deze liefhebbers kun je veelal aan hun kledingstijl herkennen. Jazzliefhebbers zien er vaak keurig gekleed uit, maar hebben vaak wel hun eigen kledingstijl. Ze volgen dus niet per se de hedendaagse kledingtrends, maar worden wel geïnspireerd door tijdloze verschijningen als Ella Fitzgerald, Nat King Cole en Erykah Badu.

Hier hebben we het al even over gehad, maar naast de overduidelijke kledingstijl van rockliefhebbers valt er nog iets anders op aan rockliefhebbers: ze hebben vaak lang haar waarmee ze goed kunnen headbangen! De echte metalheads kun je vaak ook herkennen aan boots met spikes, sieraden met bandlogo’s en leren jacks.