Muziekstijlen

  • sofie 

De ontwikkeling van muziek heeft wereldwijd op verschillende manieren plaatsgevonden, en hierdoor zijn er wereldwijd verschillende muziekstijlen ontstaan. Naast de locatie speelt ook de tijd een rol in de creatie van een muziekstijl. We zien dit in onder andere de sterke binding van klassieke muziek met de barok en romantiek periodes, en ook in de sterke binding tussen de housemuziek en het einde van de 20e eeuw. Wanneer we naar het alfabet kijken, kunnen we bij vrijwel iedere letter een muziekstijl invullen. Alleen voor de U, X en Y zijn geen muziekstijlbenamingen te vinden.

Enkele bekende muziekstijlen zijn o.a.:

  • Jazz
  • Rock
  • Pop

De jazz is ontstaan in New Orleans, en het is een op improvisatie gebaseerde muziekstijl. West-Afrikaanse ritmes hebben op jazz een grote invloed en de muzikanten waren in het verleden, en zijn tot op heden, voornamelijk Afro-Amerikanen. Jazz werd in de beginjaren door het grote publiek niet erg geaccepteerd. Pas in de jaren 1930 toen er gemengde groepen ontstonden (waar ook blanken in speelde) werd het een algemeen aanvaarde vorm van entertainment. In Nederland is jazz erg populair en is er jaarlijks het North Sea Jazz Festival, een driedaags muzikaal festijn.

Rock heeft als kenmerk dat vooral de gitaar, basgitaar en drums, aangevuld met zang centraal staan. In de jaren 50 is het in de Verenigde Staten ontstaan uit genres zoals rhythm-and-blues en country. In de jaren 60 maakte rock mede dankzij British Invasion haar werelddebuut.

Popmuziek is muziek welke voor een zeer breed publiek toegankelijk is. Pop staat voor populair, de muziekstijl is eigenlijk een verzamelnaam voor muziek welke zeer populair is en kan daarom muziek van verschillende stijlen bevatten. De stijl ontstond rond 1945 toen muziek mede dankzij de radio cultuur gemeengoed werd. Tegenwoordig ziet men echter vooral muzikanten zoals Michael Jackson, Madonna en Prince ( jaren ’80 en ’90) als grondleggers van deze muziekstijl