R&B

  • sofie 

Uit de combinatie tussen jazz, gospel en blues kwam omstreeks 1950 een nieuwe soort muziek op het toneel, de Rhythm-and-blues. Uit R&B ontstond vervolgens onder meer rock-‘n-roll en soul. Vandaar dat men R&B ook wel gebruikt als term voor Afro-Amerikaanse popmuziek in het algemeen.

Dansbare blues zoals jump blues en Chicago blues, gespeeld door o.a. Howlin’ Wolf, Big Joe Turner en Louis Jordan, maar ook jazzmusici zoals Jay McShann, droegen bij aan het ontstaan van R&B. Door telkens te overlappen met regionale muziek ontwikkelde R&B zich verschillend op meerdere plekken tegelijk. Een sterke stroming langs de blueskant kwam van New Orleans, Fats Domino en Jimmy Preston legde een basis voor Rock ‘n Roll. Invloeden van gospel kwamen veelal door artiesten als Ray Charles en Sam Cooke. De stijl ontwikkelde zich alsmaar door maar na de jaren 70 was ze over haar hoogtepunt heen.

Sinds de jaren 80 en 90 herleeft R&B weer, maar nu vooral onder de invloeden van soul, hiphop en funk. Deze variatie noemt men ook wel ‘moderne’ R&B of hedendaagse R&B. Michael Jackson, Prince, Luther Vandross en Stephanie Mills bliezen in het begin nieuw leven in deze muziekstijl. Rihanna en Usher worden gezien als voorbeelden van moderne R&B artiesten.

Voor meer informatie over o.a. R&B kunt u hier terecht bij de muziekbibliotheek.