Wat hebben Marokkaanse vloerkleden en Marokkaanse muziek met elkaar gemeen?

Het lijkt in eerste instantie wellicht vreemd om een verband te leggen tussen Marokkaanse muziek en Marokkaanse vloerkleden. Lees echter dit artikel maar eens en je zult beter begrijpen waarom wij hierover schrijven.

Marokkaanse vloerkleden

Elk Berber vloerkleed is uniek. Dat wil zeggen dat het zijn eigen specifieke kleuren en patronen bevat en er dus geen één vloerkleed hetzelfde is. Dit komt doordat zo’n berber vloerkleed met de hand wordt geweven, zonder een vastomlijnd patroon te volgen. Een berber vloerkleed is in feite dus een vrije interpretatie en wordt geheel intuïtief geknoopt en geweven. Belangrijke gebeurtenissen en ervaringen uit het leven van de wevers worden op die manier in het unieke berber vloerkleed verwerkt. Hun leven is dus letterlijk en figuurlijk verweven met het vloerkleed. Elementen als de liefde, geluk en natuur keren vaak terug in de prachtige kleurrijke vloerkleden.

Marokkaanse muziekstijl

Evenals de bevolking zelf is Marokkaanse muziek enorm divers en erg rijk aan cultuur. Per regio is er een enorme variatie in muziekstijlen waar te nemen, welke sterk wordt beïnvloed door de etnische groep die er woont. Zo zijn er onder andere de Joden, de Toeareg, de Arabieren en de Berbers. Marokko is immers een smeltkroes van diverse volkeren, allen met hun geheel eigen cultuur.

Er zijn drie hoofdstromen in de Marokkaanse muziek, namelijk Raï, Chaabi en Gnaoua.

Raï

De betekenis van het woord ‘Raï’ kun je vertalen naar ‘ik vind’. De Raï liederen hebben dan ook één hoofdkenmerk; met de gezongen teksten wordt een mening gegeven. Een veel bezongen onderwerp is uiteraard de liefde, maar ook maatschappelijke thema’s komen vaak aan de orde in de Raï muziekstroming.

Chaabi

De oorspronkelijke muziekstijl van de Berders noemt men Chaabi. Het is echte volksmuziek en erg toegankelijk voor het grotere publiek. Er is in de loop der jaren steeds meer gebruik gemaakt van nieuwe ritmes en populair taalgebruik in deze muziekstroming. Hierdoor is Chaabi erg dansbaar, waardoor je het vaak zult horen op bruiloften en partijen. Chaabi is in feite typische Marokkaanse popmuziek.

Gnaoua

Gnaoua komt oorspronkelijk uit West-Afrika. Deze muziekstroming werd meegenomen door de slaven die naar Marokko werden gebracht. Gnaoua is een mengelmoes van spirituele en ceremoniële liederen en ritmes die van Afrikanen, Islamieten en Berbers afkomstig is. Oorspronkelijk wordt deze muziek hoofdzakelijk gebruikt tijdens speciale ceremonies, waarbij de muziek een hulpmiddel is om in trance te raken.