Slaapkamerproducers

Een slaapkamerproducer is een muzikant die zijn eigen muziek maakt, uitvoert en opneemt in een thuisstudio, en dit uitvoert als beroep of als hobby. De meeste slaapkamerproduCERS gebruiken relatief goedkope software en apparatuur, zoals MIDI-keyboards en instrumenten met een digitale connectie. De software draaien ze op een laptop of refurbished iMac die toch net iets goedkoper is en zo maken ze muziek voor de wereld met een beperkt budget.

Terwijl een platenmaatschappij het opnameproces overziet, begeleidt en vaak samenwerkt met meerdere mensen waaronder studiomuzikanten, zangers, ingenieurs, mixers, songwriters, arrangeurs en orkestleiders, doet een slaapkamerproducent alles alleen. Van het creëren van de ideeën tot het opnemen ervan en het nabewerken voor de release.

“Bedroomproducers” leren veel van de kunst op zichzelf. Ze leren structuur, mixen en noten lezen door het lezen van blogs en het bekijken van tutorials op het internet. Omdat deze producers afhankelijk zijn van de beschikbare technologieën, is slaapkamerproductie gemakkelijker gemaakt met de technologische vooruitgang op het gebied van computers en internet.

De huidige markt

Door de enorme toename van het aantal producenten dat muziek uitgeeft, is de markt voor elektronische muziek oververzadigd geraakt. Bekende producer Deadmau5 beweert zelfs dat dit komt omdat de geluiden van populaire elektronische dansmuziek gemakkelijk te reproduceren zijn. Veel artiesten zijn op zoek zijn naar mainstream succes, waardoor zij zeer stilistisch klinkende muziek maken. Dit geldt vooral voor EDM-mixtechnieken en de trend om te mixen voor luide volumes in plaats van te mixen voor dynamiek. Vanuit een economisch perspectief gelooft Forbes dat de EDM-industrie (nu $7,4 miljard US) nog steeds groeipotentieel heeft, en dat deze groei niet alleen afkomstig is van live-optredens zoals van festivals, maar ook van livestreaming en downloaden, iets dat grotendeels bijdraagt aan de totale inkomsten van EDM.