Multi-instrumentalist Jacob Collier

De doorgewinterde jazzliefhebber heeft absoluut al eens gehoord van Jacob Collier, de vijfentwintig-jarige extreem getalenteerde muzikant, producer, arrangeur en componist uit Londen. Hij heeft inmiddels verschillende keren in Nederland opgetreden zoals in Paradiso, het Concertgebouw maar ook op het North Sea Jazz Festival en heeft een trouwe schare fans opgebouwd. Zijn muziek is niet in één genre te omschrijven, hij mixt zoal jazz, pop, neo-soul en funk met elkaar. Sterke telefoonhoesjes zijn vereist bij zijn concerten, aangezien hij in een nanoseconde van jazz naar opzwepende funk kan transformeren. Hier een introductie met dit fenomeen waar we nog veel van zullen horen.

Zijn doorbraak

Jacob brak in 2012 door dankzij zijn YouTube video’s waarin hij beroemde klassiekers wist te her-arrangeren en te re-harmoniseren. Dit deed hij voornamelijk a capella, maar enkel met zijn eigen stem waardoor er zes tot tien verschillende Jacobs in beeld zingen. Ook is hij multi-instrumentalist, wat inhoudt dat hij met zo ongeveer elk instrument uit de voeten kan. Zo heeft hij op zijn debuutalbum “In My Room”, dat hij overigens in zijn slaapkamer opgenomen heeft, alles zelf ingespeeld, opgenomen en geproduceerd. Dat album kwam in 2016 uit, maar in 2017 mocht Jacob al twee Grammy Awards in ontvangst nemen voor “Beste arrangement a capella” en “Beste arrangement instrumentaal en vocaal”. Een vliegende start dus voor dit bijzondere muziekfenomeen.

Jacob Collier live

Omdat Jacob de enige persoon was die op zijn debuutalbum te horen was werd het een uitdaging hoe dit live ten gehore gebracht moest worden. Hij heeft dit opgelost door backing tracks te maken en van instrument naar instrument te rennen op het podium. Inmiddels heeft Jacob meer rust gevonden op het podium en speelt hij met een band. Ook zijn er twee nieuwe albums verschenen, genaamd Djesse (volume 1) en Djesse (volume 2) waarin hij samenwerkt met andere vocalisten. Djesse (volume 3) is in opkomst en ook Djesse (volume 4) ligt in het verschiet.